BOBİNLER

Posted by Gözde Gülbahar On 20 Ekim 2014 Pazartesi 0 yorum



 Elektronik temel elemanlarının biri de sıkça karşımıza çıkan bobindir. Bobini şu şekilde kısaca 
tanımlayabiliriz; Nüve adı verilen elemanın üzerine iyi bir şekilde izole edilmiş iletken telin üst üste ya da yan yana sarılması işlemine denir. Birimi Henry ve L ile gösterilir.Bobinler DC ve AC devrelerde kullanılabilirler.

Bobinlerin AC ve DC Akım Karşısında Davranışları


Bobinler DC ve AC devrelerde kullanılabilirler.Bobine AC akım uygulandığında akımın yönü sürekli değiştiğinden dolayı bobinin etrafında manyetik bir alan oluşur.Bu manyetik alan akıma karşı ek direnç oluşturur ve bu yüzden AC devrelerde bobinin akıma karşı gösterdiği direnç artar. DC gerilim ile çalışmada ise bobin üzerinde değişmeyen manyetik alan oluşur bu durumda da bobin normal direnç gibi davranır. Bobinin DC deki direnci; sarımında kullanılan telin direnci kadardır.

Bobinin kendi kendini etkileme derecesine indüktans denir. İndüktans birimi henry dir Bir Henry bobin üzerinden geçen 1A  değerindeki AC akımın 1 saniyedeki değişimi, 1 voltluk zıt elektromotor kuvveti oluşturuyorsa bu bobinin indüktansına karşılık gelen miktardır.

Bobinlerde sarım sayısı, nüvenin cinsi, tel kesiti, sarımlar arası aralık, sargı katı sayısı, bobinin biçimi, bobin çapı, sargı tipi ve uygulanan AC akımın frekansı gibi faktörler indüktans değerini değiştiren faktörlerdir.

AC akım uygulandığında sarım etrafında oluşan farklı manyetik alanlardan dolayı akım dolanımına engel olan bir etki oluşur.Bobin indüktansına bağlı olarak değişen karşı koyma şiddetine indüktif reaktans denir.İndüktif reaktans XL ile gösterilir. Birimi Ohm dur.

Bobinler ve Kondansatörler Arasındaki Fark ve Benzerlikler


Bobin ve kondansatör arasındaki benzerlik her ikisinin de elektrik enerjisini harcamayan reaktif devre elemanlarıdır.Kondansatörler elektrik yüklerini depolayabilirler, bobinler ise elektrik enerjisini kısa süreliğine manyetik alan olarak depolarlar.Bu iki devre elemanı arasında ki fark ise; kondansatörler devreye bağlanırken gerilimi geri bırakırken yani faz farkı oluştururken, bobinler gerilimi ileri doğru kaydırır. Gerilim ve akım arasında oluşan faz farkları uygulamalarda farklı şekillerde fayda ve zarar oluşturabilir.

Bobinin Kullanım Alanları
Bobinin elektrik ve elektronikte yaygın kullanım alanları vardır.Bunlardan bazıları şunlardır;

Elektrikte ;
·         Doğrultucularda şok bobini
·         Transformatör
·         Isıtıcı v.b
·         Elektromıknatıs (zil)

Elektronikte;
·         Osilatör
·         Telekominikasyonda role
·         Yüksek frekans devrelerinde (havalı bobin)

·         Radyolarda ferrit anten elemanı(uzun,orta,kısa dalga bobbini)


Endüstride Çok Sık Kullanılan ve Bilenen Bobin Çeşitleri



  • Hava Nüveli Bobin
  • Ferit  Nüveli Bobin
  • Demir Nüveli Bobin
  • Ayarlı Bobin












0 yorum:

Yorum Gönder