Sigorta nedir?
Normal yaşantımızda sigorta denince akla bir şeyi kurtarmak gelmektedir örneğin ev sigortası yaptırırız neden kötü bir durumda evimizi kaybetmemek için arabamızı sigortalatırız bu da aynı mantıklı bir sıkıntı durumunda arabamızı kurtarmak için. İşte bizimde elektronik devreler de kullandığımız sigortalarda tam da bu işe yararlar yani elektronik devrelerimizi olağan üstü durumlarda korumaya yarar. Olağan üstü durumda genelde gerektiğinden fazla akım gelmesidir.
Sigortaların çalışma prensibi
Sigortalar çeşitlerine göre çalışma prensibi değişmektedir ancak asıl görev yukarıdada bahsettiğimiz gibi fazla gelen akıma karşı devreyi korumaktır. Çalışma amntıkları farklı olsa da prensip aynıdır. Örneğin yukarıdaki resimdeki sigorta elektronik devrelerimizde kullandığımız cam tipi sigortalardır. Bunların içlerinde gözüken tel belli bir akıma karşı dayanabilmektedir. Örneğin böle bir sigorta 30mA lik olsun. 30 mA lik sigorta demek içindeki tel 30mA kadar dayanabilir demektir yani eğer olurda devremizden 30ma den daha fazla akım geçmeye kalkarsa sigortanın içindeki tel kopar ve iletim gerçekleşmez böylece elektronik devremiz fazla akıma karşı korunmuş olur. Tabi devreyi tekrar çalıştırmak için sigortayı değiştirmemiz gerekmetedir ancak bu cam tipi sigorta için geçerlidir.
Sigorta Çeşitleri
1- Cam tipi sigortalar2- Buşon Tipi Sigortalar
3- buşon Tipi Otomatik Sigortalar
4- Anahtar Tipi Otomatik Sigortalar
5- Bıçaklı Tip Sigortalar
6- Yüksek Gerilim Sigortalar
Sigorta Hakkında ki Yanlış bilgi
Günümüzde çoğu yerde karşımıza çıkan sigortalar hakkında hayat kurtardığına dair yanlış bir bilgi vardır. Sigortalar hayat kurtarmaz arkadaşlar sigortalar devre kurtarır :) needn hayat kurtarmaz dersek diyelim ki evimizde 16 veya 32 amper sigortamız var ve farzedelim ki çamaşır makinemizde bir kaçak oluştu ve bizde ona dokunuyoruz şimdi böyle bir durumda akım üzerimizden akmaya başlar ancak 16 Am kadar sigorta atmaz bizim hayati tehlikemiz ise 0.5 A de başladığı için olan olmuş olur :) hayatı kim kurtatır dersek kaçak akım rölesi kurtarır o da bir sonraki yazımızda :)
0 yorum:
Yorum Gönder