VARİSTÖRLER

Posted by Unknown On 2 Kasım 2014 Pazar 0 yorum


   Varistörler bir nevi değişken direnç özelliği gösteren devre elemanlarıdır. İsmini Variable Resistor den almışlardır. Bu makalemizde çalışma prensibini ve kullanılma amacını açıklamaya çalışacağız.


Varistörlerin Çalışma Prensibi

   Yukarıda bahsettiğimiz gibi varistörler değişken direnç özelliği göstermektedir peki bunun amacı ya da çalışma prensibi nedir? Varistörlerin kullanım amacı devredeki voltaj dalgalanmalarını söndürmektir. Yani devreyi voltaj dalgalanmalarına karşı korumaktır. Varistörlerin çalışma prensibine değinecek olursakta varistörler devreye paralele bağlanırlar ve voltaj yükseldiğinde direncini azaltır voltaj düştüğünde ise direncini arttırarak voltaj dalgalanmalarını sönümlemektedir. Bunu şu mantıkla yapmaktadır. Varistör gerilimi denilen üzerinde yazan gerilimin altında varistör hiç akım çekmemektedir. ancak üzerinde yazan gerilim aşılmaya başlandığında direnç özellği göstererek devreye uygulanan yüksek voltajı sönümler ve böylece devre elemanlarının zarar görmesini engeller.
Buradaki çalışma mantığında da elektroniğin ilk kuralalrından biri yatar unutmayın ki akım her zamn kolay yolu seçmektedir. Dolayısıyla devremizde paralele bir varistör olduğunda ve düşük voltajda yüksek direnç gösterdiği için akım o yolu değil normal yolunu seçer ancak yüksek bir voltaj geldiğinde varistör direncini düşürdüğü için akımı bölerek devreye fazla akım geçmesini önlemektedir. Umarım anlatabilmişimdir.

Varistör Çeşitleri

   Birçok varistör çeşidi vardır ancak biz en çok kullanılan 3 çeşidini inceliyeceğiz.

1-) Metal Oksit Varistör :  Bu varistörler yapıları gereğiyle yüksek voltajlarda kullanılırlar
2-) Silikon Karpit Varistörler : Bunlarda aynı şekilde kullanılırlar.
3-) Parafadurlar : Bunlar ise yüksek gerilim hattı ile toprak arasına bağlanarak yüksek voltajlı olan yıldırım düşmesinde direnci azaltarak voltajın toprağa akmasını sağlarlar.


Bu resimde ise varistör çeşitleiri hakkında bilgiler verilmiştir.

Varistörlerin Kullanıldığı Alanlar

  •    Telekominikasyon ve iletişim araçları
  •    Radyo iletişim ekipmanları
  •    Aşırı gerilim koruyucu uzatma güç kablosunda
  •    Mikroişlemci koruyucular
  •    Elektronik ekipman koruyucular
  •    Kablo TV gerilim koruyucular
  •    Araç elektronik sistemleri
  •    Endüstriyel yüksek enerjili AC sistemler 
Kaynaklar: Wikipedi, elektroport





0 yorum:

Yorum Gönder