Faz-Nötr-Toprak Kavramları

Posted by Unknown On 1 Ocak 2015 Perşembe 13 yorum

Faz-Nötr-Toprak Kavramları

   Bir elektrik-elektronik mühendisi olarak ilk bilememiz gereken konuların başında gelir bu kavramları anlayabilmek. Aslında hepimizi biliyoruzdur ama mantığı tam oturtamamış olabiliriz. bizim bildiğimiz daha çok hocalarımızın da dediği gibi faz nötr al götür :) den ibaret. Şimdi ise bu işin mantığına bakalım biraz.


    Bilindiği üzere elektrik 3 fazlı olarak üretilir santrallerimizden. Yani 3 faz derken 3 kablo demek istiyorum aslında. Bunun neden 3 faz üretildiğini de başka bir yazıda açıklamayı düşünüyorum. Şimdi elektrik 3 faz olarak santralde üretildi yani 3 kablo olarak daha sonra büyük elektrik direkleri sayesinde bu 3 kablo bir şehrin, bölgenin veyahutta büyük bir fabrikanın trafo merkezine gelir. Trafonun girişine üçgen olarak bağlanır çıkışı ise yıldız ile bağlanır. Çıkış neden yıldız bağlanıyor çünkü yıldızın merkezinden bir nötr elde edebilmek için. Nötr de burada elde ettikten elektriği de düşürdüğümüze göre artık dağıtım panolarına gidebiliriz. Yine direkler veyahutta yer altı tünelleri sayesinde 3 kabloya ek olarak birde Nötr kablosu ile dağıtım panolarına girebiliriz. Yani bir evin girişine geldik diyelim. Evin girişine 3 faz ile geldik ancak aydınlatmada vs de 3 fazın sadece bir tanesi kullanılır yani tek faz kullanılır birde nötr kullanılır. Peki neden 3 fazıda buraya getirdik çünkü asansör motoru kaleriför kompresörü falan hep 3 fazla çalışır. Ayrıca bunun bir sebebi daha var. Bu 3 faz gerektiren sistemler apartman da bulunmasa bile 3 faz kullanılır çünkü tek faz ile tüm apartmanı karşılamaya kalkarsak. Kabloların üzerinden geçecek akım daha çok olacağı için kablo kesitlerini vs arttırmamız gerekecek bunun için bizde ne yaparız 3 fazı eşit kullanırız. (örneğin ilk iki daire R, Diğer iki daire S, kalan daireler T fazı ile beslenerek). Bu arada bu bahsettiğimiz asansör motorları vb 3 faz ile çalışan motoralra nötr kablosu gerekmek. Çünkü bunlar 3 faz ile sistemi döndürür yani 3 fazın 2 si artı da iken diğeri negatifde olacağı için nötr kablosuna gerek kalmaz. Topraktan bahsedecek olursak Toprak hattı ise, kurulu tesisin bahçesinde, tesisin kurulu gücü oranına göre toprak kazılarak galvaniz levha gömülür veya bakır çubuk çakılır. Bu toprağa gömülü metallerden alınan kablo tüm tesisin veya fabrikanın panolarına kadar gider. Panodan da topraklı prizlerin toprak ucuna veya fabrikadaki makinaların gövdesine bağlanır. Evlerde ise topraklı prizlerin toprak ucuna bağlanır.

  Kısaca mantığını anlamışızdır umarım :) Ben anladım ;)

13 yorum:

Unknown dedi ki...

Elinize sağlık bu bilgiyii aramak için ne kadar uğraştım bir bilseniz.. Kısa, sade ve anlaşılır olmuş.. Teşekkürler.. Ben de apartmanda bir yere fiş çektim gelen hat 3 fazlı ve bir kablo daha var tabi onu toprak zannettim.. Ama prizde 3 kablo var birini herhangi bir faza bağlasam diğeri toprak peki nötr olan hangisi diye düşündüm? Sayenizde nötr olanı da bulmuş olduk.. Acaba tek fazı 3 fazdan gelen herhangi bir faza bağlasam ollur mu? Unutmadan Prizin Toprak kablosunu nötr kabloyla birleştirip mi nötr olana bağlayım yoksa prizin nötr kablosunu duvarın içine mi sokayım az da olsa toprak etkisi olur diye düşünüyorum zaten prize 12 voltluk adaptör bağlıcam.. Yardımcı olursanız sevinirim..

Hasan dedi ki...

Kısa ve öz olmuş teşekürler

Hasan dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

R S T NİN AÇILIMI NE DEMEK 3 FAZLI ELEKTRONİGİ ANLADIK TEŞEKKÜRLER

oğuzhan dedi ki...

peki nötr neden çarpmaz ?

Adsız dedi ki...

R S T bunların üçüde fazdır, yani r(referance uc ) s(second) t (third) diye isimlendirilir

Unknown dedi ki...

Emeğinize sağlık arkadaşlar

Adsız dedi ki...

Arkadaşlar prize iki nötr verilmiş.topraklama kısmına da nötr verilmiş.prize cihaz takılı devamlı çalışan anlık Elektriğin gidip gelmesi bundan mıdır. Dediğim prize sonradan yapildi

Adsız dedi ki...

Faz notur al götür elekrik kaçağı varsa toprak yoktur. 😀😁😁😂😂

Unknown dedi ki...

Faz da elektirik varmıdır

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Elektrik akimindaki asiri duzensizlik nedeniyle iki makine hasar gordu. Gelen elektrikci daireye notr hattin cekilmedigini ve bundan kaynaklandigini soyledi.
Apartmanin iki sene once panolari degismisti. Bu sirada notr baglanmamis dediler. Ancak pano degisimini yapan kisi de notr baglanmasa daireye hic elektrik gelmeyecegini ve bu sorunun 2 sene sonra cikmasinin mumkun olmadigini soyluyor.
Hangi bilgi dogru olabilir? Akimin asiri degiskenligi neden kaynaklanabilir?
Konuyu hic bilmedigim icin yardimci olabilirseniz cok sevinirim.
Tesekkurler

Unknown dedi ki...

Nötr gelmese elektrik gelmez topraklama olmagı icin sorun olmuştur topraklama enerjiyi dengeler.

Ozihan dedi ki...

Rst den başka faz ismi varmı yardımcı olurmusunuz

Yorum Gönder