İNVERTÖRLER

Posted by Gözde Gülbahar On 11 Haziran 2015 Perşembe 0 yorum
1. İNVERTÖR NEDİR TANIYALIM

İnverter çoğumuzun bildiği gibi en kısa tanımı doğru akımı (DC), alternatif akıma (AC) dönüştürmede kullanılan bir cihazdır.Daha açıklayıcı teknik bir şekilde açıklayacak olur isek; inverterler aslında enerji tasarrufu sağmak için üretilen cihazlardır nasımı peki? Frekans değiştirici anlamına gelen alternatif akımdan (ac), doğru akıma(dc) ya da tam tersi şekilde doğru akımı, alternatif akıma 3 faz şekilde dönüştürebilen, frekansı ve gerilimi ayarlanabilen bir cihazdır.Fakat unutmayalım inverterler kendileri elektrik üretmezler solar sistemlerden veya akülerden besleme yaparak çalışırlar.

Başka şekilde açıklayacak olursak; 12 V dc akü gerilimini, 220 V ac 50 herz gerilimine dönüştürür.

2.İNVERTERLER NERELERDE KULLANILIR

Ev ve iş yeri ortamlarında temiz, sürekli ve güvenilir enerjinin yanı sıra ihtiyaç duyacağımız DC/AC güç dönüşümlerini inverter ile yapabiliriz.Solar sistemlerden, hazırda bulunan akülerden ve hatta aracınızın aküsünden alacağınız DC enerjinizi 220 V gerilime dönüştürebilirsiniz.
Günümüz teknoloji ile üretilen inverterler, 220 V şebeke gerilimini üreterek, bu gerilimle çalışan elektrikli aletlerin çalıştırılmasını sağlayan güç kaynaklarıdır.Enerji kaynağı olarak DC besleme akımı kullanıldığından; kara deniz taşıtları, endüstriyel tesisler, telekom santralleri, enerji üretim tesisleri gibi yerlerde şebeke yokken solar sistemlerden veya aküden besleme yaparak uzun süreli enerji devamlılığını sağlamış olur.

3. İNVERTERLERİN KULLANIM AMACI VE FAYDALARI


  • Şebeke frekansındaki bozucu etmenlerden kaynaklı motor ve mekanik aksam hatalarını en aza indirilerek motor ve mekanik aksam tamir- bakım maliyetinin minimum seviyede tutulması ve buna bağlı olarak cihazların ömürleri uzatılması fayda sağlar.
  • Şebekedeki COSQ 0,98-1 değeri arasına getirerek şebekeden çekilen reaktif enerjiyi azaltarak enerji tasarrufu sağlanmasında yardımcı olur.%30-40 civarında tasarruf sağlanabilmektedir.
  • Motor devir değişikliği için dişli ve kasnak düzeneklerine ihtiyaç duyulması nedeni ile devir değişikliklerinin hızlı ve maliyetsiz yapılabilmesi.
  • Motorun ilk çalışma anında yüksek akımlar çekmesini engellemek adına yumuşak yol verme olarak kullanılır.Bu özellik mekanik bakım ve arıza maliyetlerinde bir azalmaya bakım ömürlerinin uzamasına yardımcı olur.



0 yorum:

Yorum Gönder