VVVF (VARIABLE VOLTAGE VARIABLE FREQUENCY)

Posted by Gözde Gülbahar On 12 Haziran 2015 Cuma 0 yorum
1. VVVF NEDİR?

VVVF in açılımı variable voltage variable frequency olarak bilinmektedir bunu Türkçe anlamı ise değişken voltaj ve frekans anlamına gelir. Son yıllarda asansör uygulamarında öne çıkan konfor, sürat ve enerji tasarrufu beklentileri bu gelişen teknolojini yangınlaşmasını ve vazgeçilmez haline getirmiştir. VVVF inverter sürücüler güç elektroniği teknolojilerinin gelişmesi ile ortaya çıkmış voltaj ve frekans düzeyinde hız kontrolünü ayarlayarak daha yumuşak ve sessiz seyir konforu sağlarlar. Bu yeni teknolojini gelişip yaygınlaşmalı ile eskiden kullanılan tek hızlı ve çift hızlı sistemlerin yerini almıştır.

Günümüzde icra edilen projelerin büyük bir çoğunluğunda motor sürücüsünün vvvf  kontrollü sürücüler ile yapılması maddesini şartnamelere ilave edilmeye başlanmıştır. Bu sistemlerin tek hızlı ve çift hızlı sistemlere göre birçok avantajları vardır. Bunlara bir kaç örnek verecek olursak; %30-40 civarında elektrik tasarrufu, daha fazla seyahat konforu, yüksek hızlara çıkabilme gibi avantajlar sağlamaktadır. Bu avantajlar sayesinde nitelikli binalarda vaz geçilmez bir sistem haline gelmiş durumda.

VVVF inverter sistemi düşünüldüğü gibi o kadar maliyetli değilidir. Çünkü daha kuruluş aşamasında bazı konularda yapılan tasarruflarla inverter maliyetinin bir kısmını karşılanabilmektedir. Çalışma sırasında başta enerji tasarrufundan olmak üzere bir çok açıdan o maliyet kısa zamanda amorti edilebilmektedir. Bu sayede daha uzun ömürlü, konforlu ve hızlı asansörler elde edilebilmektedir. Çalışır durumdaki kademeli asansörlerde ise makine ömrünü tamamlamadan önce inverter ilave edilmesi ile neredeyse yeni makine maliyetine hem yukarıdaki kazanımlar elde edilmekte hemde var olan makine ömrü uzatılmış olunmaktadır. Bu bütün avantajlar sayesinde hem yeni asansörler hemde eski asansörlerin revizyonunda VVVF hız kontrol cihazları tercih edilmektedir.


2. VVVF İNVERTER ÇALIŞMA PRENSİBİ 


0 yorum:

Yorum Gönder